آمار ثبت اختراع در ایران با توجه به بودجه قابل توجه است

به گزارش وبلاگ جناب خان به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، پژمان آزادی با اشاره به این که در کشورهایی مثل آمریکا و کانادا به ازای هر اختراع، 2.8 تا 3 میلیون دلار در زمینه تحقیقات سرمایه گذاری می گردد گفت: نسبت به بودجه بسیار کم تحقیقات در کشور، شرایط نوآوری در ایران نه تنها بد نیست که قابل توجه است.

آمار ثبت اختراع در ایران با توجه به بودجه قابل توجه است

وی گفت: براساس مطالعه ای که در زمینه دفاتر انتقال فناوری (TTO) در جهان داشتیم، این مراکز عمدتا دارای 3 زیربخش توسعه فناوری، ارتباط با صنعت و تجاری سازی و نیز مالکیت فناوری و انتقال فناوری هستند. با پیگیری های اجرا شده بیش از 80 درصد این چارت را در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تشکیل داده ایم و شکل گیری کامل آن را دنبال می کنیم.

آزادی با بیان این که یکی از بخش هایی که در این حوزه کمتر روی آن کار شده، مطالعه فناوری است، گفت: بدین منظور لازم است افرادی را در پژوهشگاه داشته باشیم که فقط پتنت ها را سرچ نمایند و گروهی دیگر که با آنالیز سمت و سوی فناوری های مختلف، همکاران را هدایت نمایند که تکنولوژی در جهان به کدام سمت می رود. در این زمینه، کشور چین واحدهای عظیمی را راه انداخته تا محققان و صنعتش را هدایت نمایند که متناسب با فرایند تحولات فناوری، مسیرشان را اصلاح نمایند. ایجاد چنین مرکزی در پژوهشگاه هم کاملا لازم است.

قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان این که در زمینه مطالعات امکان سنجی کسب و کار، فعالیت های خوبی در این پژوهشگاه صورت گرفته و قراردادهایی با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای امکان سنجی فناوری های مختلف به سفارش دستگاه های مختلف در دست اجرا است، اعلام نمود: البته اتکای ما الزاما بر امکان سنجی فناوری ها نیست بلکه جلب همکاری بخش خصوصی را نیز دنبال می کنیم.

وی با بیان این که امروزه در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی جهان بیش از درآمدزایی به اثربخشی طرح ها توجه می گردد، گفت: طبق گزارش انجمن دانشگاه های آمریکا، طی سال های 1996 تا 2015 با انتقال فناوری از دانشگاه ها به صنعت بالغ بر 1.3 تریلیون دلار به جامعه یاری شده و 591 میلیارد دلار به فراوری ناخالص ملی آمریکا اضافه نموده شده است. در سایه این ارتباط و انتقال فناوری، 11 هزار استارت آپ جدید شکل گرفته، 4.3 میلیون شغل جدید ایجاد شده و 380 هزار مورد افشای اختراع اجرا شده که 88 هزار مورد ثبت پتنت را به دنبال داشته است.

آزادی ادامه داد: ارتباط دانشگاه و صنعت در آمریکا از سال 1980 به فراوری 200 محصول دارویی جدید نیز منجر شده است.

به گفته قائم مقام فناوری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، تنها در سال 2017 بالغ بر 68 میلیارد دلار برای تحقیقات (نه حقوق محققان بلکه مستقیما برای تحقیقات) هزینه شده که به شکل گیری هزار و 80 استارت آپ و افشای 24 هزار اختراع منجر شده که البته 15 هزار مورد برای ثبت، فایل شده اند و نهایتا 7 هزار اختراع به ثبت نهایی رسیده اند. این تحقیقات نهایتا به 7 هزار و 800 لایسنس و ارائه 755 محصول در سال اقتصادی 2017 منجر شده اند.

وی با اشاره به سرمایه گذاری عظیمی که در کشورهای پیشرفته در بخش تحقیقات و فناوری صورت می گیرد گفت: به ازای هر اختراع در آمریکا، 2.8 میلیون دلار، کانادا سه میلیون دلار، اتحادیه اروپا 3.8 میلیون دلار و در کشوری مثل شیلی 1.1 میلیون دلار صرف می گردد. این در حالی است که در خوشبینانه ترین حالت 25 درصد این نوآوری ها به مرحله عقد قرارداد و انتقال فناوری می رسند و در نهایت 3 درصد اختراعات به بازار می رسند.

آزادی اضافه نمود: این مساله نشان می دهد که برای رسیدن به یک محصول قابل ارائه در بازار چه سرمایه گذاری سنگینی لازم است و کشورهای صنعتی با اختصاص بودجه ای عظیم به بخش تحقیقات خود تا چه حد امکان بیشتری برای رسیدن به اختراعات قابل تجاری سازی در مقایسه با کشورهایی مثل ایران دارند. بر این اساس به نظر می رسد شرایط ما در حوزه نوآوری به نسبت بودجه ای که در کشور به بخش پژوهش اختصاص می یابد خوب است.

به گفته وی براساس آیین نامه تسهیم منافع که پس از تصویب نهایی مبنای عمل قرار می گیرد، اگر بودجه طرح های واگذاری شده توسط پژوهشگاه بیوتکنولوژی تامین شده باشد سهم محققان از رویالیتی فناوری انتقال یافته تا سقف 200 میلیون تومان، 25 درصد است که با افزایش این رقم کاهش می یابد و البته به ازای هر 10 درصد تامین هزینه پروژه از خارج پژوهشگاه 4.5 درصد بر سهم محققان از رویالیتی اضافه نموده می گردد؛ به طوری که اگر 100 درصد بودجه یک طرح توسط محقق تامین شده باشد در صورت انتقال فناوری و تجاری سازی طرح از سوی بخش خصوصی تا 70 درصد رویالیتی دریافت شده به محقق تعلق خواهد گرفت.

منبع: خبرگزاری مهر

به "آمار ثبت اختراع در ایران با توجه به بودجه قابل توجه است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آمار ثبت اختراع در ایران با توجه به بودجه قابل توجه است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید